Blog: Zelfs angst toestaan

Er wordt gezegd door de oude tradities dat er in deze tijd veel licht naar de Aarde komt.
Alles wat in het duister was verborgen wordt nu zichtbaar, ook wat in onszelf verborgen was of is. Dus genoeg kansen om te zuiveren! Ook wel schaduwwerk genoemd, ik meen voor het eerst zo genoemd door Carl Jung.
Voor mij is een nieuwe fase aangebroken nu ik the Way weer beter begin te begrijpen, naar mijn gevoel dan : ) Er zijn vier sleutels die ons verder brengen op het spirituele pad, en één daarvan, de derde, is toestaan. (De andere zijn verlangen, intentie en overgave.)

Het beginsel van toestaan – ja, het begint tot me door te dringen! Eckhart Tolle zei het al: hold and allow. Ook Krishnamurti sprak hierover. Grote meesters die ik las in de jaren 90.
Dus het principe van toestaan is al bekend bij de verschillende spirituele stromingen en
kennelijk open ik me nu meer voor die wijsheid.
Hoe werkt dit toestaan? Op meerdere plekken in the Way worden de stappen uitgelegd:
“Liefde staat alle dingen toe,
vertrouwt alle dingen,
omarmt alle dingen
en overstijgt daardoor alle dingen.”

Zoals ik het nu begrijp gaat dit in de eerste plaats over de dingen IN mij, in mijn body-mind. Ik hoef dus de dingen buiten mij niet meteen toe te staan, nee, het gaat om naar binnen keren, mijn reactie opmerken – de
gedachten en het gevoel dat die dingen IN mij oproepen – emoties die nog verborgen waren omdat ik ze niet wilde voelen.
Gebeurtenissen zijn dus in principe neutraal. Het beste is om ze niet af te wijzen, maar ook niet te accepteren. Bij zowel afwijzen als accepteren geef je er energie aan en wil je dat?
Ik betrap mezelf nog wel eens op een gevoel van een beetje zielig, alleen, slachtofferschap dus, en wat een zaligheid dat ik dit ‘alleen maar’ hoef toe te staan – voelen dus – te vertrouwen dat het ergens goed voor is, te omarmen en de Liefde doet de rest.
Conclusie: uh, ik mag dus voelen wat ik voel… yay!

We kunnen het toestaan trouwens alleen doen met ons Hoger Zelf, of de Liefde die we in
werkelijkheid zijn. Het ego is hier niet toe in staat. Ik dien alert te zijn op wat ik voel en me te
realiseren dat ik de stappen kan maken, te beginnen met het voelen en toestaan.
Waar voel ik het in mijn lijf? Ernaar toe gaan. Erbij zijn. Voelen. Ervaren. Al is het maar even.
Dit bedoelde Tolle met ‘hold’.

Dit hele proces IS nu de keuze voor Liefde! Probeer maar eens en voel maar hoe het voelt.
Je zou kunnen beginnen met een kleine irritatie…
Zo staat het in het derde boek van de trilogie van The Way of Mastery – les 1 op bladzijde 13:
Even fear, contraction, and the dream of separation require Love, for Love allows all things, trusts all things, embraces all things, and therefore transcends all things.

Vertaling:
Zelfs angst, verkramping en de droom van afscheiding vereisen Liefde, want Liefde staat alle
dingen toe, vertrouwt alle dingen, omarmt alle dingen en overstijgt daardoor alle dingen.
(Les 1 van De Weg van het Weten)

7/8 2023 – Hetty Clarisse